https://hevizszallas.com

Kiváló horgászhelyek Hévízen

A csodálatos hévízi-tó kifolyója, a Hévíz patak egész évben várja nagyon sok szeretettel az idelátogatókat. A hely legkönnyebben az Ady Endre utca felől közelíthető meg, ott ahol Hévíz felől a Keszthely irányába vezető kerékpáros útra lehet csatlakozni. 

Magyarországon, európában, de még a világon is egyedülálló és különleges hely ez. Az egyetlen termál és gyógyvizes szabad strand.  A vize teljes egészében megegyezik a hévízi-tó vizével. 

A horgászok ismét felfedezték ezt a csodálatos helyet, ahol nagyon kellemes és nyugodt környezetben tudnak horgászni. A patakban szinte minden halfaj megtalálható, sőt a patak meleg vize miatt még dél-amerikai egzotikus halak is megtalálhatók benne egész évben. 

Az MTA Kutató Központ, a Magyar Haltani Társaság és a Balaton Limnologiai Intézet is vizsgálta a Hévíz patakban lévő halakat. A haza halfajok mellett a világ szinte minden tájáról találhatók egzotikus halfajok is. 

A közép afrikai 20 cm-es malawi sügértől kezdve a közel kétszer akkora dél-mexikói citromsügér és jaguársügér is megtalálható. Tűzfejű tarkasügér is él ebben a vízben és mérete eléri a 30-35 cm-t is. A jukatáni fogasponty is gyakran előfordul a hévízi patak vizében. 

 


A világ legszebb és legkülönlegesebb egzotikus halai is megtalálhatók a hévízi-tó melletti Hévíz patakban. 

Ezek a halak emberi közreműködés révén kerültek a patakba, kivéve a közegészségügyi céllal telepített szúnyogírtó fogaspontyot, kimondottan a maláriaszúnyog ellen. 

Jöjjön el Ön is mihamarabb, le nem maradjon ezekről az élményekről. Gyönyörködjön az egzotikus halakban és közben még horgászhat is vagy fürdőzhet kedvére. 

A hévízi-tó vize hova is  távozik pontosan? 

A hévízi-tó és a Hévíz patak vize először a Gyöngyös patakba, onnan közvetlenül a Zala folyóba és végül pedig a Balatonba folyik. Ezek a különleges halfajok így akár a balatonig is eljuthatnak, de a hideg időjárást azonban nem bírják a téli időszakokban.

Öt fok alatti hőmérsékletet ezek a különleges trópusi fajok már nem bírnak ki, viszont a Hévíz patak még télen is ideális és kellemes terep számukra, hiszen a hévízi-tó és a Hévíz patak vize télen sem megy 26 celsius fok alá. 

Ezen halak légyegében minden evők. a környéket rendszeresen látogatók pedig előszeretettel etetik ezek a különleges halakat. 

Milyen módszerekkel horgásszák a halakat a Hévíz patakban? 

A gyakorlott horgászok többféle módszerrel is próbálkoznak, melyek száma lényegében végtelen. A klasszikus úszós szerelékkel már egészen jó eredményeket lehet elérni. Az új pergetős, ultrakönnyű módszerekkel is sikerül rendszeresen szép példányokat kifogni. 

Ezen halak legnagyobb kedvence a kenyér és pékárú darabkák, szalámi kockák, de műléggyel vagy gumihallal sem lehetetlen kifogni őket. 

Mit lehet tenni a kifogott halakkal? 

Mivel ezek alapvetően invazív fajok, ezért elméletileg nem szabad őket visszatenni a Hévízi-patakba. Ezekre a halfajokra nincs különleges szabályozás. A horgászok a legtöbb esetben fel sem ismerik ezeket a különleges trópusi halfajokat. Az idősebb halak biztosan komoly értéket is képviselnek. 


Milyen horgászjeggyel horgászható a Hévízi-patak? 

A Hévíz-patak Általános Területi Jeggyel horgászható. Fontos szabály, hogy a horgászás a zsiliptől 50 méterre kezdődhet meg kizárólag. Egészen a Gyöngyös patak Kis-Balaton felőli részéig horgászható.

Az egzotikus halakkal csak a Hévízi-patak felső 500 méteres szakaszáig találkozhatunk. A továbbiakban, a középső és alsó részeken a Hévízi-patakban már a hazai őshonos fajokkal találkozhatunk, olyanokkal, mint ponty, keszeg, süllő és csuka. 

Fontos környezetvédelmi szabály, hogy koszos, szemetes helyen a horgászatot megkezdeni sem szabad. Aki ezen szabályt megszegi, az akár 1-3 év horgászástól eltiltást is kaphat akár a Hévízi-pataknál is. 

A horgászat során a környezetvédelemre, a flóra és fauna védelmére fokozott figyelmet kell szentelni. 

Nemzetközi hírű, kiváló horgászhelyek Hévízen és környékénA Balatoni horgászás talán az egyik legismertebb és legkedveltebb horgászás Hévízen és környékén. Nagyon kedvelt és nemzetközi hírű horgászhelyek ezen kívül még a Kis-Balaton, a Zalacsányi horgásztó, a Pölöskei horgásztó, a Zalaszentmihályi, valamint a Pötrétei horgászati lehetőségek. 

A Hévízi-tó és a Hévíz-patak közvetlen, pár kilométeres körzetében kiváló horgászhelyek vannak, ahova érdemes mielőbb helyet foglalni, mert a helyek hamar betelnek. 

Séta a hévízi-tó és a Hévíz-patak körüli inhalatóriumban

A világon egyedülálló sétát tehetünk a Hévízi-tó körül és a Hévíz-patak környékén, ahol nemcsak a horgászatot kedvelők, hanem bárki élvezheti ezen világon egyedülálló hely természeti csodáit.

A légzőszervi problémákkal küszködőknek különösen ajánlott a Hévízi-tó és Hévízi-patak körüli, vízből kipárolgó természetes, gyógyító pára, mely egyúttal inhalatórium is.  Nemzetközi hírű horgászati lehetőségek Hévízen és környékén

A Nyugat-Balaton természetes vizekben és halakban nagyon gazdag, így kiváló lehetőség a horgászatot kedvelők számára,  hogy szenvedélyüknek hódoljanak. 

A legfontosabb Hévízhez közeli horgászhelyek az alábbiak: 

– Balaton
– Zala-folyó
– Kis-Balaton
– Zalacsányi horgásztó

Balaton

A hazai és a nemzetközi horgászok egyik legkedveltebb helye a Balaton, különös tekintettel arra, hogy nagyon közel fekszik Hévízhez. Lényegében minden horgászási módszer nagyon eredményesen használható a Balatonon. A Balaton halfajokban rendkívül gazdag. 

Milyen halfajok is találhatók a Balatonban? Kárász, keszeg, csuka, harcsa, süllő, csuka, amur, ponty. 

Zala folyó

Nagyon előnyös tulajdonsága, hogy csak Magyarország határain belül található, így a Zala folyó vize nagyon tiszta. 

A Zala folyóban fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, sügér, márna, angolna, pisztráng, törpeharcsa, domolykó, naphal. Az apadás és áradás a Zala folyóban szezonokat határoz meg. 

Kis-Balaton horgászparadicsom

A Kis-Balaton az egyik legcsodálatosabb és legérintetlenebb horgászhely a környéken, de még Magyarországon is. Rendkívül gazdag és szép élővilága van, mely egész éven át aktív. Nagyon fontos, hogy az egész Kis-Balaton természetvédelmi terület, ezért szigorúbb szabályok vonatkoznak itt a horgászatra is. 

A Kis-Balatonban is nagyon sok horgászható halfaj él és horgászható: angolna, sügér, kárász, süllő, keszeg, harcsa, csuka, ponty és amur. 

Zalacsányi horgásztó

Hévízhez és Keszthelyhez egyaránt nagyon közel fekszik a romantikus és festői hangulatú Zalacsányi horgásztó. Hévíztől csupán pár perc kellemes autóútra található. A szabadon fogható halak a következők: süllő, harcsa, keszeg, amur, csuka, ponty, afrikai harcsa, kárász. 

Téli pecázás, horgászat Hévízen

Az országban az egyik talán legjobb horgászati lehetőség a meleg vizű és egyúttal gyógyvizű Hévíz-patakban való horgászat. Ennek az egyedülálló és különleges helynek a vize télen sem hűl 26 celsius fok alá, így az összes benne létező hal horgászható, ide értve a benne található különleges trópusi halfajokat is. 


Balatoni horgászat és horgászás

Azt, hogy a Balatonon pontosan hol lehet horgászni, azt a balatoni horgászrend tartalmazza. A legkedveltebb helyek horgászhelyek a mólók. Itt egész évben várják a balatoni horgászat kedvelőit. Érdemes azonban mindenhol tájékozódni az aktuális horgászati szabályokról. 

A nyári nagy melegben a horgászat során gondoskodjunk a napfény védelemről és az elegendő ivóvízről. Tavaszi és őszi időszakokban nagyon eredményes horgászat tud lenni a strandokon való pecázás, ezek a helyek ugyanis nagyon kedveltek ilyenkor a halak körében is. 

Ha nyáron szeretnék horgászni a strandon, akkor ezt a balatoni strandidőszakban csak éjszaka tehetjük meg. 

Balatoni horgászás csónakról és balatoni stégről

Fontos, hogy csak olyan távolságra engedélyezett a horgászat a parttól, amire az engedélyt megadták. A legnagyobb megengedett távolság 1500 méter a balatoni parttól. Amennyiben általános horgászengedélyt váltottál ki a Balatonon, akkor bárhol szabad horgászni. A behúzásra azonban külön engedélyt kell váltani. A balatoni stégeken szintén remek lehetőség nyílik az eredményes horgászatra.