Nagyszerű horgászás Hévízen

Kiváló horgászhelyek Hévízen

A csodálatos hévízi-tó kifolyója, a Hévíz patak egész évben várja nagyon sok szeretettel az idelátogatókat. A hely legkönnyebben az Ady Endre utca felől közelíthető meg, ott ahol Hévíz felől a Keszthely irányába vezető kerékpáros útra lehet csatlakozni. 

Magyarországon, európában, de még a világon is egyedülálló és különleges hely ez. Az egyetlen termál és gyógyvizes szabad strand.  A vize teljes egészében megegyezik a hévízi-tó vizével. 

A horgászok ismét felfedezték ezt a csodálatos helyet, ahol nagyon kellemes és nyugodt környezetben tudnak horgászni. A patakban szinte minden halfaj megtalálható, sőt a patak meleg vize miatt még dél-amerikai egzotikus halak is megtalálhatók benne egész évben. 

Az MTA Kutató Központ, a Magyar Haltani Társaság és a Balaton Limnologiai Intézet is vizsgálta a Hévíz patakban lévő halakat. A haza halfajok mellett a világ szinte minden tájáról találhatók egzotikus halfajok is. 

A közép afrikai 20 cm-es malawi sügértől kezdve a közel kétszer akkora dél-mexikói citromsügér és jaguársügér is megtalálható. Tűzfejű tarkasügér is él ebben a vízben és mérete eléri a 30-35 cm-t is. A jukatáni fogasponty is gyakran előfordul a hévízi patak vizében. 

 


A világ legszebb és legkülönlegesebb egzotikus halai is megtalálhatók a hévízi-tó melletti Hévíz patakban. 

Ezek a halak emberi közreműködés révén kerültek a patakba, kivéve a közegészségügyi céllal telepített szúnyogírtó fogaspontyot, kimondottan a maláriaszúnyog ellen. 

Jöjjön el Ön is mihamarabb, le nem maradjon ezekről az élményekről. Gyönyörködjön az egzotikus halakban és közben még horgászhat is vagy fürdőzhet kedvére. 

A hévízi-tó vize hova is  távozik pontosan? 

A hévízi-tó és a Hévíz patak vize először a Gyöngyös patakba, onnan közvetlenül a Zala folyóba és végül pedig a Balatonba folyik. Ezek a különleges halfajok így akár a balatonig is eljuthatnak, de a hideg időjárást azonban nem bírják a téli időszakokban.

Öt fok alatti hőmérsékletet ezek a különleges trópusi fajok már nem bírnak ki, viszont a Hévíz patak még télen is ideális és kellemes terep számukra, hiszen a hévízi-tó és a Hévíz patak vize télen sem megy 26 celsius fok alá. 

Ezen halak légyegében minden evők. a környéket rendszeresen látogatók pedig előszeretettel etetik ezek a különleges halakat. 

Milyen módszerekkel horgásszák a halakat a Hévíz patakban? 

A gyakorlott horgászok többféle módszerrel is próbálkoznak, melyek száma lényegében végtelen. A klasszikus úszós szerelékkel már egészen jó eredményeket lehet elérni. Az új pergetős, ultrakönnyű módszerekkel is sikerül rendszeresen szép példányokat kifogni. 

Ezen halak legnagyobb kedvence a kenyér és pékárú darabkák, szalámi kockák, de műléggyel vagy gumihallal sem lehetetlen kifogni őket. 

Mit lehet tenni a kifogott halakkal? 

Mivel ezek alapvetően invazív fajok, ezért elméletileg nem szabad őket visszatenni a Hévízi-patakba. Ezekre a halfajokra nincs különleges szabályozás. A horgászok a legtöbb esetben fel sem ismerik ezeket a különleges trópusi halfajokat. Az idősebb halak biztosan komoly értéket is képviselnek. 


Milyen horgászjeggyel horgászható a Hévízi-patak? 

A Hévíz-patak Általános Területi Jeggyel horgászható. Fontos szabály, hogy a horgászás a zsiliptől 50 méterre kezdődhet meg kizárólag. Egészen a Gyöngyös patak Kis-Balaton felőli részéig horgászható.

Az egzotikus halakkal csak a Hévízi-patak felső 500 méteres szakaszáig találkozhatunk. A továbbiakban, a középső és alsó részeken a Hévízi-patakban már a hazai őshonos fajokkal találkozhatunk, olyanokkal, mint ponty, keszeg, süllő és csuka. 

Fontos környezetvédelmi szabály, hogy koszos, szemetes helyen a horgászatot megkezdeni sem szabad. Aki ezen szabályt megszegi, az akár 1-3 év horgászástól eltiltást is kaphat akár a Hévízi-pataknál is. 

A horgászat során a környezetvédelemre, a flóra és fauna védelmére fokozott figyelmet kell szentelni. 

Nemzetközi hírű, kiváló horgászhelyek Hévízen és környékén


A Balatoni horgászás talán az egyik legismertebb és legkedveltebb horgászás Hévízen és környékén. Nagyon kedvelt és nemzetközi hírű horgászhelyek ezen kívül még a Kis-Balaton, a Zalacsányi horgásztó, a Pölöskei horgásztó, a Zalaszentmihályi, valamint a Pötrétei horgászati lehetőségek. 

A Hévízi-tó és a Hévíz-patak közvetlen, pár kilométeres körzetében kiváló horgászhelyek vannak, ahova érdemes mielőbb helyet foglalni, mert a helyek hamar betelnek. 

Séta a hévízi-tó és a Hévíz-patak körüli inhalatóriumban

A világon egyedülálló sétát tehetünk a Hévízi-tó körül és a Hévíz-patak környékén, ahol nemcsak a horgászatot kedvelők, hanem bárki élvezheti ezen világon egyedülálló hely természeti csodáit.

A légzőszervi problémákkal küszködőknek különösen ajánlott a Hévízi-tó és Hévízi-patak körüli, vízből kipárolgó természetes, gyógyító pára, mely egyúttal inhalatórium is.  Nemzetközi hírű horgászati lehetőségek Hévízen és környékén

A Nyugat-Balaton természetes vizekben és halakban nagyon gazdag, így kiváló lehetőség a horgászatot kedvelők számára,  hogy szenvedélyüknek hódoljanak. 

A legfontosabb Hévízhez közeli horgászhelyek az alábbiak: 

– Balaton
– Zala-folyó
– Kis-Balaton
– Zalacsányi horgásztó

Balaton

A hazai és a nemzetközi horgászok egyik legkedveltebb helye a Balaton, különös tekintettel arra, hogy nagyon közel fekszik Hévízhez. Lényegében minden horgászási módszer nagyon eredményesen használható a Balatonon. A Balaton halfajokban rendkívül gazdag. 

Milyen halfajok is találhatók a Balatonban? Kárász, keszeg, csuka, harcsa, süllő, csuka, amur, ponty. 

Zala folyó

Nagyon előnyös tulajdonsága, hogy csak Magyarország határain belül található, így a Zala folyó vize nagyon tiszta. 

A Zala folyóban fogható halak: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, balin, sügér, márna, angolna, pisztráng, törpeharcsa, domolykó, naphal. Az apadás és áradás a Zala folyóban szezonokat határoz meg. 

Kis-Balaton horgászparadicsom

A Kis-Balaton az egyik legcsodálatosabb és legérintetlenebb horgászhely a környéken, de még Magyarországon is. Rendkívül gazdag és szép élővilága van, mely egész éven át aktív. Nagyon fontos, hogy az egész Kis-Balaton természetvédelmi terület, ezért szigorúbb szabályok vonatkoznak itt a horgászatra is. 

A Kis-Balatonban is nagyon sok horgászható halfaj él és horgászható: angolna, sügér, kárász, süllő, keszeg, harcsa, csuka, ponty és amur. 

Zalacsányi horgásztó

Hévízhez és Keszthelyhez egyaránt nagyon közel fekszik a romantikus és festői hangulatú Zalacsányi horgásztó. Hévíztől csupán pár perc kellemes autóútra található. A szabadon fogható halak a következők: süllő, harcsa, keszeg, amur, csuka, ponty, afrikai harcsa, kárász. 

Kis-Balaton – Kányavári-Sziget – A Lorabel Apartmanház Hévíz közelében

Téli pecázás, horgászat Hévízen

Az országban az egyik talán legjobb horgászati lehetőség a meleg vizű és egyúttal gyógyvizű Hévíz-patakban való horgászat. Ennek az egyedülálló és különleges helynek a vize télen sem hűl 26 celsius fok alá, így az összes benne létező hal horgászható, ide értve a benne található különleges trópusi halfajokat is. 

Hévíz. A 13 kilométer hosszú csatorna a Hévízi-tavat köti össze a Zala folyóval, a Gyöngyös patakkal és a Balatonnal. Téli időszakban a víz a tó közelében 25 Celsius-fokos.

Hévíz. Kenuzás Hévízen. Kenu túra a Hévízi-tó utáni Hévíz-patak lefolyójában. A szakasz 13 km hosszú. Nemcsak horgászni, de kenuzni is lehet a Hévíz-patakban.
Hévíz. Kenuzás Hévízen. Kenu túra a Hévízi-tó utáni Hévíz-patak lefolyónál. A kenusok legkedveltebb szálláshelye a közvetlen közelben található Lorabel Apartmanház Hévíz.

 Balatoni horgászat és horgászás

Azt, hogy a Balatonon pontosan hol lehet horgászni, azt a balatoni horgászrend tartalmazza. A legkedveltebb helyek horgászhelyek a mólók. Itt egész évben várják a balatoni horgászat kedvelőit. Érdemes azonban mindenhol tájékozódni az aktuális horgászati szabályokról. 

A nyári nagy melegben a horgászat során gondoskodjunk a napfény védelemről és az elegendő ivóvízről. Tavaszi és őszi időszakokban nagyon eredményes horgászat tud lenni a strandokon való pecázás, ezek a helyek ugyanis nagyon kedveltek ilyenkor a halak körében is. 

Ha nyáron szeretnék horgászni a strandon, akkor ezt a balatoni strandidőszakban csak éjszaka tehetjük meg. 

Balatoni horgászás csónakról és balatoni stégről

Fontos, hogy csak olyan távolságra engedélyezett a horgászat a parttól, amire az engedélyt megadták. A legnagyobb megengedett távolság 1500 méter a balatoni parttól. Amennyiben általános horgászengedélyt váltottál ki a Balatonon, akkor bárhol szabad horgászni. A behúzásra azonban külön engedélyt kell váltani. A balatoni stégeken szintén remek lehetőség nyílik az eredményes horgászatra. 


Lorabel Apartmanház Hévíz

FREE
VIEW