https://hevizszallas.com


Festetics Fürdőház, a hévízi-tó főbejárata az Ady Endre utcánál. Már nyitásnál nagy sor várakozik a bejáratnál. 

A Hévíz Tófürdőnek összesen három bejárata van, melyek a következők.: 

1. A Festetics Fürdőház főbejárat az Ady Endre utca felől. 
2. A Schulhof bejárat a sétány felől. 
3. Deák téri bejárat. 

A Hévíz tófürdő nyitvatartása reggel 09:00 órától 18:00-ig. 

Aktuális árakról és nyitvatartásról az alábbi telefonszámon lehet tájékozódni.: 06 83 501-700

A Hévízi Tófürdő területén a természetes tavon kívül találhatunk gyermekmedencéket, gyerekpancsolókat, hogy a kis gyerekek is jól érezzék magukat. Négy darab beltéri medence is található a Hévíz Tófürdő területén. Ezenkívül található egy igazi különlegesség a Hévíz Tófürdő területén, ez pedig az iszapmedence. 

A Festetics Fürdőház, mely a hévízi-tó főbejárata, itt az alábbi wellness lehetőségek is megtalálhatók.: 

– Jaccuzzik
– Infraszauna
– Finn szauna
– Gőzfürdő, gőzkabin
– Sóbarlang
– Jégbarlang

A Festetics Fürdőház nyitvatartása.: Minden nap: 08:30-18:00-ig. 

A Festetics Fürdőházban további szolgáltatásokat lehet igénybe venni, melyek a következők.: 

– Szolárium
– Manikűr, pedikűr
– Kozmetikai kezelések
– Testkezelések
– Masszázs
– Iszappakolások
– Elektrofiziológia 
– Medical wellness

A fürdő és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások egész évben elérhetők. A fedett  fürdő épületében hét medence található. Melyek a következők.: 

– Gyógytorna medencék
– Ülőfürdő medencék gyógyvízzel
– Élményfürdő
– Súlyfürdő
– Gyógymedence

A Hévíz Tófürdő több, mint 4 hektáros területen terül el, melyet egy több, mint 50 hektáros véderdő vesz körül. Hűvösebb időben csodálatos párasapka alakul a hévízi-tó körül, amely természetes és nagyon egészséges inhalatórium is egyben. Légzőszervi bajokkal, gondokkal küszködő embereknek kiváló gyógyító erővel bír. 

A Hévíz Tórfürdőben magas arányban található kálcium-magézium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melyben radon és kén is nagy mennyiségben található. 

A Hévíz Tófürdő termálvize a legnagyobb téli hidegben sem csökken 24-25 celsius fok alá, a nyái nagy melegben a hévízi-tó hőfoka elérheti a 33-38 celsius fokot is, amely rendkívül üdítően hat a szervezetre. 

Rossz idő esetén a Hévíz Tófürdőn található fedett fürdőt lehet használni, mely egész évben nyitva tart, biztosítva így az egész éves kellemes gyógyfürdőzést. Hévíz Tófürdő – A hévízi gyógyvíz összetétele

A gyógyvíz nagyon gazdag oldott és gáznemű anyagokban, szénsavas, kénes, kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos tartalma van. A tónak különleges erőssége a gyógyító iszap, melyből nagyon sok áll rendelkezésre. Ez a csodálatos anyag koncentrálva tartalmazza a hévízi gyógyvíz minden értékes és gyógyhatású tartalmát. 

A kénes tartalmú víz és iszap csak fokozza víz gyógyerejét. A tó vize gyakorlatilag az összes mozgásszervi megbetegedés esetén alkalmazható és használható. Nagyon ajánlott Bechterew-kór, csontritkulás, sérülések, balesetek, reuma és még nagyon sok más megbetegedés és panasz esetén. 

A Hévíz Tófürdő gyógyvíze kiválóan alkalmazható nőgyógyászati megbetegedés esetén is. Emésztési problémák esetén pedig a vize ivókúraként is használható és alkalmazható. A Hévíz Fedett Fürdő főbejárata karácsonykor. Hévíz, Schulhof Vilmos sétány 1. 


Belépés a Hévíz Tófürdőre

A Festetics Fürdőház és a Tófürdő együttes jeggyel látogathatok. A Festetics Fürdőházban lévő wellness, szauna rész azonban csak kiegészítő jeggyel látogatható. A beljebb lévő Fedett Fürdő külön belépőjeggyel látogatható. A Hévízre látogatóknak így érdemes mindkét helyet kipróbálni. 

A Fedett Fürdő a hidegebb téli időszakokban nagyon népszerű és kedvelt. Tradicionális kúrák és wellness kúrák egyaránt megtalálhatók a Tófürdő területén. 

A hévízi gyógykezelések fundamentuma a gyógyfürdőzés, a többi csak ezután jön. A legnépszerűbbek és leghatékonyabb gyógykúrák az ivókúra, gyógymasszázsok, iszappakolás, sülyfürdő. 

Aktív mozgás, sport és kikapcsolódás Hévízen

A Hévízre látogatók nemcsak a gyógykezelések között válogathatnak, hanem a nagyon széles rekreációs, szabadidős és aktív mozgással, sportolással járó programok, lehetőségek között is válogathatnak. 

Rendkívül népszerűek a kerékpártúrák, gyalogtúrák, kellemes séták a városban és környékén, kellemes, korlátlan fürdőzés és séta a hévízi kifolyónál, egregyi borséták és borvacsorák. 

A hévízi kerékpárút be van kötve közvetlenül a keszthelyi kerékpárútra, ahol egy csodálatos erdei szakaszon vezet át a 4 kilométeres út Hévízről Keszthelyre. Innen a Festetics Kastély már csak pár száz méter, a Balaton pedig a kerékpárútról közvetlenül elérhető. 

A Hévíz Tófürdő egész évben, időjárástól függetlenül várja a gyógyulni vágyókat. A hévízi-tó vize télen sem hül a legnagyobb hidegben sem 24 fok alá. Nyáron pedig 32-38 celsius fokos. 

Az 1700-as években a Festetics család tutajokra épített fürdőt a gyógyulni vágyoknak. Ezeket a szerkezeteket idővel cölöpökre épített épületekre váltották fel. 

A mai moder, fedett fürdő az 1960-as években épült, melynek köszönhetően egész évben igénybe vehetők már a kezelések, így télen is. 

Az indiai vörös tündérrózsa Hévíz város jelképe, melyet az 1800-as években telepített Lovassy Sándor. A hévízi-tó könnyen körbe úszható. Pihenésként vannak úszókorlátok, napozóteraszok és stégek. 

A hévízi-tó közel 4,5 hektáros területen terül el, a területhez pedig egy nagyon szép 33 hektáros véderdő is tartozik. Az erdő segít a hévízi-tó páraburkának a megőrzésében is, amely belélegezve így természetes és gyógyító inhalatórium is egyben. Érdekességek a Hévíz Tófürdőről

 

A Hévíz Tófürdő a balatontól csupán 6 kilóméterre fekszik. Budapest 190 km, míg Bécs csupán 180 km-re helyezkedik el. A Hévíz Gyógytó és Tófürdő mind a mai napig a világ legnagyobb természetes medrű, biológiailag is nagyon aktív, termál és gyógytava. 

A gyógyvíz és gyógyiszap eredete visszanyúlik még a több tízezer évvel ezelőtti Pannon tenger idejére. A Hévíz Gyógytó és Tófürdő valamennyi mozgásszervi és reumatikus betegség és panasz gyógyítására alkalmas. 

A Hévíz Gyógytó és tófürdő közelében található a Lorabel Apartmanház Hévíz, mely közeli elhelyezkedésével, új és igényes apartmanjaival a legjobb választást nyújtja a Hévízre látogatóknak. 

A Hévíz Tófürdő területén az összes szakorvosi ellátás megtalálható. Úgymint fül-orr-gégész, fogász, ortopédus, pszichológus, szemész, ideggyógyász, belgyógyász, urológus, reumatológus, bőrgyógyász, nőgyógyász. 

Amit a Hévíz Tófürdőről még tudni érdemes

 

– Az öltözőszekrény használata díjmentes, azt a belépő jegy ára tartalmazza. 
– Minden jeggyel naponta csak egyszer lehet belépni. Ez a szabály nem vonatkozik viszont a bérletekre. 
– Fontos, hogy a napi jegyek csak a váltás napján érvényesek, máskor nem. 
– A kauciót maximum 72 órán belül térítik vissza. Ú
– 6 éven aluli gyermekek számára a belépés teljesen ingyenes. 
– A wellness részleget csak 12 éven felüliek vehetik igénybe. 
– Szaunalepedőt általában ingyenesen biztosítanak. 
– A Hévíz Tófürdő Fürdőháza közel 2500 nm-es. 
– Hévízi-tó vize minden bajt gyógyít. Nemcsak a víz, hanem az iszapja is rendkívül gyógyhatású. 
– A Hévíz Tófürdő, a hévízi-tó nagyon gazdag a következő anyagokban.: radioaktív iszap, rádiumgázok, metán, kénhidrogén, szénsav, kén, radon, kálcium, magnézium. 


 

A Hévíz Tórfürdő csodálatos türkiz szine már önmagában varázslatos és egészséges páráját belélegzve gyógyító inhalatórium is egyben. A hévízi-tó különleges összetétele életkortól függetlenül nagyon jó hatással van a szervezetre. 

A beteg szervezetet gyógyítja, az egészsége szervezetet pedig felfrissíti és energetizálja. A Hévíz Tófürdő vize elsősorban reumás és mozgásszervi panaszokra ajánlott, de ezenkívül szinte bármilyen más betegséget is nagyszerűen gyógyít. 

A Hévíz Tófürdő főbejáratánál a Dr Schulhof Vilmos sétány található. A már több, mint 100 éves sétányt csodálatos platánfák és rendkívül színes virágok díszítik. 

A hévízi Dr Schulhof Vilmos sétány egyik oldalán a Hévíz Tórfürdő, a másik oldalán pedig az 1900-as évek elején, még a monarchia idején épült épületek találhatók, amelyek ma már a Szent András Reumakórházhoz tartoznak. 

A hévízi-tó összesen mintegy 60,5 hektáros természetvédelmi területen fekszik. Nagyon gazdag növény és állatvilággal rendelkezik. A méltán leghíresebb növény a hévízi-tóba a csodálatos tavirózsa. 

A tavirózsák májustól novemberig folyamatosan virágoznak és védett növények. A római birodalom korából származó legenda szerint Flavius keletrómai császár is itt gyógyult meg a hévízi-tóban. Csodálatos gyógyulás után államvallássá tette a kereszténységet a római birodalomban. 

Flavius keletrómai császár, aki fiatalon meggyógyult a hévízi-tó vizében

A 18. század közepétől a Festetics család birtokába került a hévízi-tó is. A Hévíz Tófürdő fejlődése ezután indult meg jelentősen. Gróf Fetetics György nevéhez fűződik a fürdőtelep kiépítése és fejlesztése (1755-1819). 

Először épített rá fürdőtelepet és fürdőházakat, valamint kiegészítette orvosi, gyógyászati kezelésekkel. Elsőként hirdetni kezdte a Hévíz Tófürdő gyógyító hatását. 

Először 1796-ban épült a Hévíz Tófürdő mellé vendégfogadó, valamint istálló épület az ide látogató vendégek lovainak elhelyezéséhez. Később lacikonyha is épület az ide látogató vendégek étkezési igényeinek kielégítésére. 

A hévízi-tó történetében először, az 1800-as évek elején két cölöpökre épült épület is felépült. A Hévíz Tófürdő folyamatos fejlesztéseken ment keresztül, amelynek köszönhetően a 19. századra nemcsak hazai, hanem nagyon komoly nemzetközi ismertséget és nevet is kivívott magának. 

 

Igazán modern orvoslásról a hévízi-tó történetében 1904-től kezdődően beszélhetünk. A hagyományos hévízi gyógykúra először mindig egy állapotfelméréssel kezdődik, mely után a javallatok és ellenjavallatok következnek.

A hévízi gyógyvíz és iszap már önmagában is kiváló gyógyerővel rendelkezik. A Hévíz Tófürdőn a legkülönfélébb kezelések közül válogathatunk. A súlyfürdő a leginkább hévízi gyógyspecialitás. 

A Hévízi-tó kialakulása

A Hévízi-tó vize a balatonnal együtt alakult ki. Kialakulásuk kezdete megközelítőleg 20-22 ezer évvel ezelőttire tehető. A föld mélyéből feltörő hideg és meleg vízű források a kezdetekkor még a balatonba folytak. 

A klímaváltozások hatására később a balaton vízszintje elhalt és a az utána maradt és elhalt buja növényzetből tőzegláp keletkezett. A Hévízi-tó lápos területe a tó körül több kilométerig nyúlik. 

A kutatások megállapították, hogy a hideg vizű forrás kora 5-7 ezer évre tehető, míg a meleg vizű forrás életkora 12 ezer évre tehető. A felszínről a mélybe kerülő vizek egészen nagy területekről származnak. A keszthelyi-helységből és a zalai dombságokról. 

A meleg vizű forrás jóval mélyebb területekről származik. Ezen víz a triász kori dolomit rétegben melegszik fel A meleg forrásvíz felfelé törve a legkülönfélébb gyógyító anyagokat oldja ki a kövekből és fémekből. Ennek is köszönheti a Hévíz Tófürdő rendkívüli gyógyító erejét. 

A Hévíz Tófürdőnek összesen három bejárata van. A Hévíz Tófürdőt autóval az Ady Endre utcai főbejáratnál lehet megközelíteni, melynek neve Festetics Fürdőház. Előtte helyezkedik el a parkoló, az utca másik oldalán. A Hévíz Patak, hévízi kifolyó közvetlen közelében. 

A városban lévő további parkolási lehetőségek a Hévíz Tófürdőtől már csak messzebbre találhatók. A Széchenyi utcai Nagyparkoló a Hévíz Tófürdőtől 5-10 percnyi sétára található. 

Hévízi Termelő Piac

A Hévízi Termelő Piac a Hévízen és környékén élő termelőket és feldolgozókat tömöríti, ahol a helyiek és környékbeliek eladásra kínálják helyi, különleges, egyedi termékeiket. 

Kiváló minőségű élelmiszerek és egyéb helyi termékek között válogathatunk, különösen a kulináris élvezeteket kedvelők paradicsoma ez a hely. 

A Hévízi-tó és a Hévíz Tófürdő

A Hévíz Tófürdő nemcsak egy meleg és gyógyvizes medence, hanem egy igazán élő tó, sajátos, a világon egyedülálló növény és állatvilággal. Sok olyan növény és állat él benne, ami sehol máshol a földön nem található vagy legalább is nem ilyen sajátos formában. 

Az egyik leglátványosabb növény a tündérrózsa, mely rendkívüli szépségével ejti ámulatba a Hévízre látogatókat. Ezenkívül megtalálható benne a csak a Hévízi-tóban élő vadponty, az emberi hámsejteket csipkedő és így fiatalító, regeneráló szúnyogirtó fogasponty, a számos vízi atka és nem utolsó sorban a mikroszkopikus méretű rákok. 

A Hévíz Tófürdő meleg gyógyvize ide vonzza a Balaton egyedi és csodálatos madárvilágát is, ahol a téli fagyok idejére kiváló, meleg és biztonságos otthont találnak az ide költöző madarak. 

Madarak téli költözése a Balatontól a Hévízi-tóra

A téli időszakokban, amikor befagy a Balaton, a madarak élete és táplálékszerzése nehezebbé válik, ezért a kis kárókatonák átköltöznek a befagyott balaton vizétől a Hévíz Tófürdő területére. 

Velük együtt jönnek a tőkésrécék is, akik rendkívüli módon kedvelik a meleg vizű tavat. A hattyúk is gyakran teszik tiszteletüket télen, akár csak a szürke gémek. 

A Hévíz Tófürdő patakja a Hévíz Patak vagy más néven Hévíz Kifolyó szintén nagyon gazdag mind növényvilágban, mint állatvilágban. A csodálatos tavirózsák mellett, őshonos mocsári teknősök is élnek a meleg vizű Hévíz Pataknál. 

Manapság az egyik leggyakoribb halfaj a Hévízi-tóban a szúnyogirtó fogasponty. Ezen halnak a mérete 2-3 cm között változik. A szúnyogirtó fogasponty mindenevő. Szívesen csipkedik az emberek elhalt hámszöveteit is, ezzel pedig ugyanolyan gyógyító hatást érnek el, mint a nagyon drága ázsiai gyógyítóhalak. A pikkelysömör kezelésére is nagyon hatásosak ezek a kicsi, ártalmatlan halak. 


Szúnyogírtó fogasponty


Szivárványsügér


Hévízi vadponty

A Hévíz Tófürdő, pontosabban a Hévíz Patakban vagy más néven hévízi-kifolyóban, hévízi csatornában él még ezen kívül számos más halfaj is. A szivárványsügér a 2000-es évek elején érkezett a területre, nagyrészt az akvaristák közrehatásával. 

A szivárványsügér megközelítőleg 8-10 cm nagyságúra nő meg és kiválóan érzi magát ebben a meleg hévízi gyógyvízben. 

Több, mint kétezer éve él itt egy nagyon sajátos, egyedi halfaj, melynek neve nem más, mint hévízi vadponty. Különleges halfaj a pontyok között, mert nemcsak, hogy elviseli, de nagyon is kedveli a Hévíz Tófürdő meleg gyógyvizét. 

Az alsóbbrendű vizi fajok között a világon egyedülállóan különleges faj is és Hévíz Tófürdő területén, ez pedig a mikroszkopikus méretű evezőlábú rák. 

A Hévízi-tó egy nagy kiterjedésű véderdővel határos, amely rendkívül fontos része a tó biológiai és ökológiai rendszerének. A Hévíz Tófürdő mellett lévő véderdő legjellemzőbb fái a mocsári ciprusok, a platánok és az éger. 

A Hévíz Tófürdő környékét nagyon gazdag természetes élővilág jellemzi. Így megtalálhatók a környékén vízi pockok, cickányok, olyan denevérek, amelyek igénylik a víz közelségét. A denevérfajok közül hét található. Olyanok, mint a ritka alpesi, a vízi és a tavi denevér. 

Hasonlóan a molnár és füstifecskékhez, ezen denevér fajok is a cölöpökön álló épület alatt fészkelnek. A Hévíz Tófürdőn rendkívül kedvelt kis vöcsök madár is a hévízi-tó felett telel át, amely rendkívül ritka szokás. 


Téli madárvilág a Hévíz Tófürdőn


Hattyúk, gémek, kárókatonák, tőkésrécék, szárcsa, vadkacsák képezik a hévízi-tó és Hévíz-patak varázslatos madárvilágát, akik a sűrű párában néha elő-elő tűnnek.  

A Hévíz-patakban, hévízi lefolyóban vagy más néven hévízi-kifolyóban a halak mellett teknősök is élnek, melyek csak nagyon tiszta vízben élnek meg. Vörös fülű ékszerteknős, mocsári teknős is él benne. 

A Hévíz-patakban közel 20 halfaj él. Többségük őshonos halfaj. A Hévízi-tóban közel 5 őshonos halfaj él. Kiválóan érzik magukat a gyógyvízben a tündérrózsák, melynek van fehér és ciklámen színű változata is. Ezt a növény Lovassy Sándor hozta be közel 100 évvel ezelőtt Indiából. Az utóbbi két évtizedben jelent meg egy hibrid, kék színű tavirózsa is a Hévíz Tófürdőn és a Hévíz-patakban.