https://hevizszallas.com

A világon egyedülálló hévízi-tó

Amit tudni érdemes a Hévízi-tóról

Hévíz - hévíz tófürdő - a hévízi-tó gyógyhatása

A Föld legnagyobb meleg vizű, természetes medrű, tőzegfenekű gyógytava, a Hévízi-tó 4,4 hektáron terül el, gyógyhatása méltán világhírű.


A Festetics Fürdőház főbejárata
Hévíz, Ady Endre utca

 

 

A Hévízi-tó déli torkolata, ahonnan a Hévíz-patakba folyik a Hévízi-tó vize

 

 

A Hévízi Tófürdő

 

Hévízen a Tófürdő és a Festetics Fürdőház egy belépőjeggyel is látogathatók. A Tófürdőben szauna is található, ez azonban felár ellenében vehető igénybe.

Hévízen a természetes gyógyászat, a modern nyugati orvoslás és az egészségmegőrzés harmonikusan együtt működik, egymást kiegészítik és szinte minden eleme megtalálható.

A tó nagyon kellemes vize és a ringatózó csodálat tavirózsák nemcsak a mozgásszervekre van rendkívül jó hatással, hanem egyúttal a lelket és pszichét is nyugtatja, gyógyítja, regenerálja és feltölti.

A hévízi gyógyító eljárások fundamentuma a fürdőzés, minden további eljárás erre épül. Erre épülnek rá az olyan kiegészítő gyógyterápiák, mint az iszappakolás, ivókúra, súlyfürdő, gyógymasszázsok.

Hévíz, ez a csodálatos kis város, ahol a világ legnagyobb természetes medrű tava található, nem csak a gyógyulni vágyók paradicsoma, hanem az aktív pihenésre, felüdülésre, egészségmegőrzésre, kikapcsolódásra vágyok paradicsoma is egyben.

Nagyon sok aktív mozgásra is van lehetőség Hévízen. Úgy, mint nordic walking, kerékpár túrák, hiszen a hévízi tótól száz méterre található egy csodálatos kerékpárút, amely Keszthelyre visz. Gyalog fél óra, kerékpárral 5-10 perc alatt megtehető a táv. Ez a kerékpárút rá van kapcsolva az egész balatont körbehálózó kerékpárútra.

Hévízen nemcsak az aktív kikapcsolódást lehet élvezni, hanem számos gasztronómiai élményt nyújt vendéglátó egységeivel és kiváló hévízi boraival.

 

 

A Hévízi tófürdő nyitvatartása

 

 

Bejáratok a Hévízi tófürdőbe. Főbejárat.: Festetics Fürdőház. 

 

  Nyitás Pénztár zárás Fürdési idő vége (tó) Wellness használat vége Kapuzárás
Schulhof bejárat Zárva Zárva Zárva Zárva Zárva
Festetics Fürdőház 9:00 17:30 18:00 18:00 18:30
Deák téri bejárat 9:00 17:30 18:00

18:00

18:30

 

A Hévízi tófürdő 2020.05.09 óta újra várja kedves vendégeit! 

A Hévízi tófürdőn több medence is található az alábbiak szerint.

A Hévízi tófürdőn összesen 4 medence található. Ebből 1 masszázs elemkkel is rendelkezik, egy pedig speciális súlyfürdőkkel. Ezen medencék mélysége 2-3 méter. Hőmérsékletük 24-38 fok között változik. 

A Hévízi tófürdőn van egy iszapmedence is, mely rendkívül egyedülálló és közkedvelt. Hőmérséklete 24-38 celsius fok között változik az időjárás és évszak függvényében. Átlagos mélysége 70 cm. 

 

 

Gyermekmedence a Hévízi tófürdőn.

 

Gyermekek részére is kiváló kikapcsolódást nyújt a hévízi tó, ugyanis rendelkezik gyermek medencékkel is. Így az egész család számára kiváló kikapcsolódásra nyílik lehetőég. 0-199 éves korig. 

A Hévízi gyermekmedence hőmérséklete 28-32 fok között változik. Ideális gyermekek számára. Összesen közel 150 nm vízfelülettel rendelkezik. Mélysége 25-120 cm között változik. 

 

 

Kedvezményes belépőjegyek a Hévízi tófürdőn. 

 

Nympha kedvezményes jegy.: Zárás előtt 2 órával vehető igénybe. Ára: 2800 Huf. 
Lótusz kedvezményes jegy.: Zárás előtt 3 órával vehető igénybe. Ára: 4200 Forint. 
Családi jegy.: 3500 ft/fő. A fentiekkel ellentétben nem 2 és 3 órás tartózkodás nyújta, hanem 4+1 óra. Gyermek ára 14 éves kor alatt 1900 forint, 14 kor felett 2900 forint, diákigazolvánnyal. Nagyszülőknek is. 

 

 

 


Belépőjegy árlista a Hévízi tófürdőbe

 

Három órás jegy ára: 3500 Forint
Négy órás jegy ára: 4300 Forint
Egész napos tófürdő belépő: 6000 Forint
1 órás kiegészítő jegy: 1300 Forint
Wellness kiegészítő jegy ára: 2300 Forint
Relax 4 órás jegy ára: 5500 Forint
Senior jegy 60 éves kortól, 3 órás tartózkodás: 3000 Forint
Gyermekjegy ára 6-14 éves kor között: 1900 Forint
Diákjegy, diákigazolvánnyal: 2900 Forint
Látogatójegy ára: 1500 Forint
Csoportos kedvezmény 20 főtől: 3300 Forint
Kabin ár.: 1000 Forint
Szaunalepedő ára: 500 Forint

 

Bérlet árak


10 órás bérlet ára: 10000 Forint + 2000 Forint kaució
20 órás bérlet ára: 19000 Forint + 2000 Forint kaució, amelyek visszajárnak. 

A bérletek napi kétszeri belépésre jogosítanak. A 10 órás bérlet 10 napig, a 20 órás bérlet 20 napig érvényes. 

Fontos, hogy időtúllépés esetén nem térítik vissza a kauciót. Tovább a kaució csak készpénzben adható. 

A Hévízi gyógytó vízmélysége 2 méter és 38 méter között változik. A forrás, ahol ez a csodálatos gyógyvíz tör a felszínre, 38 méter mélyen van. 

 

 

A Hévízi tó víz összetétele

 

A hévízi tó vize olyan gyógyvíz, amely hidrogénkarbonátos, emellett nagyon gazdag magnéziumban és kálciumban. Mivel ásványi anyag tartalma nagyon gazdag, ezért nagyon sok betegség gyógyítására kiváló. 

Kationok összesen: 151

Kálium: 6,8 mg/L. 
Nátrium: 27 mg/L
Vas: 0,04 mg/L
Kálcium: 81 mg/L
Ammonium: 0,32 mg/L

Anionok összesen: 470 
Klorid: 23 mg/L
Bromid: 0,11 mg/L 
Jodid: 0,021 mg/L
Fluorid: 1,4 mg/L
Szulfid: 3,2 mg/L
Hidrogénkarbonát: 378 mg/L
Szulfid: 3,2 mg/L

Oldott oxigén: 3,6 mg/L
Szabad szénsav: 86 mg/L
Metaflinsav: 43 Mg/L
Metabórsav: 0,5 mg/L

 

 

 

A Hévízi-tó

 

A Hévízi-tó a világ és a föld legnagyobb természetes termál tava, mely rendkívül aktív. Területe összesen 4,4 hektár. A 38 méter mély forrásból feltörő gyógyvíz mennyiségének köszönhetően a tó teljes vize 72 óránként teljesen kicserélődik, így biztosítva a kristálytiszta gyógyvizet. 

A Hévízi tavat egy nagyon gazdag forrás táplálja, amely rendkívül gazdag kén, rádium és ásványi anyag tartalmú. A tó vize nagyon gazdag mind oldott és gáznemű anyagokban is. Így nagyon gazdag hidrogén karbonátban, kálciumban, magnéziumban és kénben is.  

Létezik egy hasonló adottságokkal rendelkező tó még a világon, ami Új-Zélandon van. Azonban ebben az Új-Zélandi tóban nem lehet fürdeni, ugyanis annyira forró, így tilos gyógyászati célokra is használni. 

 

 

A Hévízi-tó térképe

 

 

 

A Hévízi-tó keletkezése és története

 

A Hévízi-tó keletkezése a balatonnal egyidős. A pannon időszak végén vulkánok sokasága törte meg a Dunántúl arculatát. A hőforrások a vulkáni utóműködés egyértelmű jelei és tanú bizonysága. 

Már a kőkorszak idején is éltek a tó környékén emberek, ezt a régészeti leletek egyértelműen bizonyítják. Az egregyi városrészen nagyon gazdag római kori leletek találhatók, az Árpád házi királyok idején épült egregyi templom is igazi ékessége ezen tájnak. 

 

 

 

Legendák a Hévízi-tóról

 

 

Egy napon a római kori időkben, a i.u. 4 században egy dajka rendkívüli és könyörgő imádságba kezdett, hogy segítsen egy teljesen lebénult, kicsi gyermek testét meggyógyítani. 

A Szent szűz a könyörgés és imádkozás hatására forrást fakasztott, mely által létrejött a tó, mely aztán a kis gyermek testét teljesen meggyógyította. A kis gyermek pedig nem volt más, mint Flavius Theodosius kelet-római császár. A fakasztott forrás azóta is táplálja a csodálatos Hévízi-tó vizét. 

A másik legenda Dubius esete, akinek volt egy nagyon hátfájós és házsártos felesége, akit Dubianak hívtak. Ők a Vlacumban éltek, ami a mai Fenékpuszta és az erőd irnokai volak. Dubius látta, hogy a tó vízében fürdő beteg állatok meggyógyulnak, ezért a feleségét kérte, hogy ő is fürödjön benne. Így is tett és meg is gyógyult felesége, Dubia. 

A Hévízi-tó bejáratát két Kerub őrzi, melyek távol tartják a gonosz és ártó szellemeket. A szobrokat a Festetics család emeltette 1900-ban. A félig oroszlán és sas szárnyú kerub Hévíz Város címerében is megtalálható. Ha valaki a Hévízi-tóból és Hévízről szerelem nélkül távozik és így halad el a két kerub között, akkor a rézkakas megszólal a fürdő tornyának tetején. 

A másik legenda a török időkhöz köthető, amely szerint Huszár Péter Pápai vicekapitány és cigányasszon jóslata szerint csak akkor győzheti le a török Ali koppány béget, ha előtt megfürdik a Hévízi-tóban. Így is tett és le is győzte a törököket. 

A másik legenda szerint Rezi Sándor, aki harccal megszerezte Tátika várurának lányát, aki nagyon szép volt és mindig a vár ablakán nézett ki. Miután megszerezte a lányt, akkor vette észre, hogy a lány mindkét lábábra béne. Az esküvő után egy jó tanácsra hallgatva a Hévízi-tó vizébe kezdett fürdeni, aminek hatására meg is gyógyult teljesen és boldogan éltek tovább. 

 

 

 

 

 

A Hévízi-tóról

 

A Hévízi tó felszínén télen egy párasapka képződik, a kicsapódó gőz hatására, ennek következtében egy természetes inhalatórium alakul ki, amely belélegezve is nagyon egészséges. 

A tó vize állandó mozgásban van a meleg forrás felhajtóereje miatt is, így a tó vize enyhe masszírozó mozgást is végez. 

A Hévízi-tó vize nyáron 33-38 fokos, télen pedig 23-25 celsius fokos. A tó kifolyójánál sem megy a hőmérséklet télen 20 fok alá. 

A Hévízi-tó télen. A tóból kicsapódó gőz varázslatos látványt nyújt. A tó vízének hőmérséklete télen sem csökken 23 celsius fok alá. A tó mellett sétálva a párasapka levegője önmagában is gyógyító erővel bír és természetes inhalatorium.  Kénben, hidrogénben rádiumemanációban gazdag.  

 

 

 

 

Világhírű iszappakolás Hévízen

 

Az iszapot már ember emlékezet óta használja az emberiség, használata különösen az ókorban terjedt el. Az egyiptomiak, görögök és a rómaiak is előszeretettel használták. A római korban már rendszeresen használták a Hévízi-tó vizének iszapját, mely már akkor is legendás gyógyítóerejéről volt híres. 

Magyarországon a legjobb anyagú, kizárólag természetes iszapokat használnak gyógyításra. Hazánkban a hévízi iszapot használják a leggyakrabban. Emellett a kolopi (Tiszasüly) valamint a marosi (Makó) iszapot is előszeretettel alkalmazzák. 

Az iszapot többféle célból alkalmazzák, melyek az alábbiak. 

– Mezőgazdasági és ipari felhasználás. 
– Kozmetikai célú felhasználás. 
– Gyógyászati célú alkalmazás a humán és állatgyógyászatban. 

A humán gyógyászatban az iszapot előszeretettel alkalmazzák az alábbi esetekben.: 

– Wellness kezelésekre, stresszoldásra, lazításra, nyugtatásra. 
– Hatásfokozóként gyógynövényekkel összehangolva. 
– Kozmetikai kezelések. Bőrfiatalítás, bőrfeszesítés. Bőrbetegségekre és allergiákra. 
– Nőgyógyászati, meddőségi, petefészek gyulladásra. 
– Bőrbetegségekre. Pikkelysömör, vitiligo. Allergiás reakciók. 
– Kötőszöveti gyulladás, görcsök, ízületi bántalmakra és kopásra, izomlazításra. 

 

 

A csodálatos hévízi-tó

Hévíz Tófürdő

Festetics Fürdőház