https://hevizszallas.com

Hévízi gyógy és termálvíz – Hévízi-tó – Hévíz-patak – Hévíz-kifolyó – Hévíz-lefolyó – Hévízi-csatorna – Avagy a soknevű Hévíz-patak

 


A világon egyedülálló és felbecsülhetetlen értékű Hévízi-tó

A cikkben lévő információk a cikk írásakor meglévő idilli állapotot és helyzetet  tükrözik. A cikk történeti betekintést kíván nyújtani a világon egyedülálló Hévízi-tóról és a hozzá szorosan kapcsolódó Hévíz-patakról. Az éppen aktuális helyzet, ideiglenes pandémiás irányelvek, ideológia, szeszélyek, érdekrendszer és szabályozás időnként változhat, így azok aktuális nyomon követése az adott egyén feladata és felelőssége. 

Van egy csodálatos hely Hévízen, ahova már régi idők óta járnak a helybeliek és a Hévízre gyakran visszatérő vendégek. Már a több ezer évvel ezelőtti római korban is ismerték és rendszeresen látogatták ezt a helyet.

A híres Nagy Theodosius császár, aki Flavius Theodosius néven látta meg a napvilágot és gyermekbénulásban szenvedett,  ezen hely közelében találta meg és nyerte vissza egészséget. Ez a csodálatos hely pedig nem más, mint a Hévízi-tó kifolyója. 

Miután évszázadokkal ezelőtt a Festetics család tulajdonába került ez a terület, a népszerűsége csak tovább nőtt, elsősorban a helyiek körében. Festetics György Gróf és a Festetics család meghagyta végrendeletében, hogy ezen fürdőhelyet csak a helyiek és az ide látogatók használhatják. A nyilatkozat szerint: Azt “nem sajátíthatja ki és nem rendelkezhet felette semmilyen hatalmasság.”

A Hévízi-tó vize három naponta tejesen kicserélődik. A Hévízi-tó vízhozama 410 l/sec. Ezen nagy mennyiségű vízhozamot a Hévíz-patak vagy más néven Hévízi kifolyó csatorna vezeti el. Ezen kristálytiszta gyógyvíz vízében a cikk írásakor is boldogan fürdőztek, a parton pedig kellemesen napoztak. Ez a víz egyébként 100 százalékban a Hévízi tó vize. 

A Hévízi-tó vizéhez hasonlóan csodálatos élővilággal rendelkezik ez a kifolyó. Tavirózsák, halak, aranyhalak és további más csodálatos élőlények is élnek benne, így nemcsak a gyógyvízre vágyó fürdőzők, hanem a horgászok is szeretik látogatni ezt az egyedülálló helyet. A horgászok a fürdőzőhelytől mindig messzebb hódolnak szenvedélyüknek. Nagyon kedvelt séta és gyalogútvonal is egyben ezen hely és a patak 13 km hosszú szakasza. 

Az utóbbi időben egyre többen fedezik fel ezt a különleges, egyedülálló  területet, sőt vannak akik kifejezetten ezért látogatnak ide. Az igazi szezon tavasszal indul és késő őszig tart. Márciustól novemberig. De sokan télen is ide járnak. A téli időszakban nagyon kedvelt a vízi túrázok körében, kajakosok és kenusok indítanak itt hosszú vízitúrákat. Közvetlenül a zsilip után a víz hőmérséklete még télen sem szokott 20-22 celsius fok alá menni. 

A Hévízi-tó vize a Hévíz-patakba, utána a Zala-folyóba ömlik, majd onnan a Balatonba. A szakasz egy csodálatos természetvédelmi területen húzódik végig. 

A zsilip közelében nagyobb parkoló is van, sőt a közelben egy kerékpárút kapcsolja össze Hévízt Keszthellyel, így a kerékpár, de akár a gyalogtúrák  szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek. 

A Hévíz patak átlagos sebessége minimális, 0,5 km/h. A patak szélessége 2-8 méter között változik. Átlagos mélysége 30 cm és 2 méter között változik. Kiváló hely horgászok számára is. Nagyon gazdag növény és állatvilág jellemzi. 

Csodálatos hangulatot áraszt a tó felett lebegő páraréteg, a nagyon sok  tavirózsa, tündérrózsa és a nagyon gazdag élővilág. A kénes pára természetes inhalatórium, így légzőszervi problémákban szenvedőknek is ajánlott. 

A Helyiek és az ide látogatók a hévízi kifolyót egyszerűen isten áldásának vagy másképpen isten ajándékának nevezik. A hely a helyiek körében nem csak kiránduló vagy rekreációs, szabadidős helyszín, hanem egyúttal spirituális hellyé is vált, ahol a természet lágy ölén megnyugvást lelhetnek egy fárasztó nap után. Az ide látogatókat és helyieket több generációkra visszanyúló kellemes családi emlékek kötik ezen rendkívüli helyhez. 

A hévízi tó vize megközelítőleg egy méter magasságból zúdul a Hévíz-patak vizébe, ami a közvélemény szerint kiváló és erőteljes masszázst nyújt az idelátogatóknak. 

A Hévíz patak kristálytiszta vizét bizonyítja, hogy a tavirózsák tömegével fordulnak elő, mely növény nagyon érzékeny a víz tisztaságára. A tavirózsák éjjelre becsukódnak és reggel nyílnak ki újra, csodálatos, egyedi látványt nyújtva. Különleges, máshol nem tapasztalható élményt nyújt az ide látogató természetfotósoknak a hévízi tavirózsák fotózása. 

Vajon milyen halak csiklandozzák a fürdőzőket?  

A rejtélyes hal neve nem más, mint a szúnyogirtó fogasponty, mely aprócska, őshonos és ártalmatlan hal, mérete 2-3 cm között változik. A kis hal mindenevő, ezért előszeretettel csipkedi, tisztítja néha az ember elhalt hámszöveteit. Ezzel az egyedülálló szokásukkal pedig nagyon hasonló hatást érnek el, mint a rendkívül drága ázsiai gyógyítóhalak, melyeket a pikkelysömör és más egyéb bőrpanaszokra is nagyon eredményesen használnak. 

Minden kedves ide látogatót kérünk ezúton is, hogy óvja feltétlenül a természetet és vigyázzon a köztisztaságra! 

Tántorogva ballag a Hévíz-patak gyöngye, alig tetszik neki, hogy mozog előre