https://hevizszallas.com

Legendás, történelmi látnivalók Hévízen

1. A hévízi-tó tündére

A hévízi-tó bejárata és a kórház között található közvetlenül a Tó tündére szobor. A tündér jobb kezén Hévíz Város címere nyugszik, bal oldalán pedig a kerub alakja látható, melynek alapvető feladat, hogy megóvja és távol tartsa az ártó szándékú, gonosz szellemeket a tótól. 

A legenda szerint minden gyógyító természeti csoda mögött egy tündér áll. A legenda szerint ugyanis, ha a földön igazi szeretet lakozik, akkor ennek hatására a tündérek felszínre jönnek és a hévízi-tó felett táncot járnak. Azonban ezt a rendkívüli táncot csak olyan emberek láthatják, akiknek szeretet lakozik a szívében. 

A régi legenda szerint, nagyon régen, Csobánc várkapitánya beleszeretett az ellenséges Tátika várparancsnok lányába, akit sokszor látott a várbástyákon könyökölni.  Egyszer egy szép napon el is ment megküzdeni a lány kezéért. Miután megküzdött érte, csak ezután derült ki, hogy a lány mindkét lábára béna. 

Egy öreg, ám bölcs vénasszony javaslatára Hévízre költöztek és közvetlenül a tó mellett építettek maguknak házat, így biztosítva a csodálatos gyógyulás lehetőséget az újdonsült feleségnek. Csak pár hét kellett hozzá és a béna lábak már meg is gyógyultak a hévízi-tó varázslatos vizétől. A szerelmesek ezután pedig boldogan éltek míg meg nem haltak. 

2. A védelmező kerubok

A Hévíz-Tófürdő nyugati bejáratát két régi, legendás kerub őrzi. Ezen kerubok a 19 században készültek a Festetics család megbízásából. A különleges kerub a oroszlán és sas keverékéből összegyúrt sárkány, amely Hévíz város hivatalos címerében is megtalálható. 

A kerubok már az ókori mitológiában is gyakran előfordultak. Legfőbb feladatuk, hogy az ártó és szellemeket távol tartsák. Az ókorban királyi paloták és templomok kapujába helyezték őket. 

A hévízi legenda szerint, ha olyan ember sétál el a kerubok között, akinek nincsen szerelem a szívében, akkor a kerubok megszólalnak és különös hangot hallatnak. 

A kerubok az ábrahámi vallások alapján mennyei lények. A zsidó apologetikában azon belül is a legmagasabb szinten állnak. A biblia szerint Isten közvetlen környezetét alkotják. A genezis alapján ők őrizték az Édenkertet is. 

Az iszlám vallásban a kerubok az istenséghez legközelebb eső igazi és jóságos  angyalok. Az iszmáilitáknál összesen hét kerub van, amelyek megfelelnek a keresztény hét arkangyallal. 

3. A hévízi Ivókút

Hévízen a Hévíz Városi Könyvtá mellett helyezkedik el Hévíz legnagyobb termál ivókútja. Ez a különlegesen gyógyhatású víz nemcsak fürdőként használva, hanem italként fogyasztva is gyógyító hatással bír a különböző mozgásszervi betegségekre és panaszokra, különösen a reumára. 

Vesekő megelőzésére is kiválóan alkalmas. Az iszap és a fürdőzés pedig a különféle bőrbetegségeket is eredményesen gyógyítja. A hévízi ivókúthoz egy különleges legenda is kapcsolódik, amely a következő. 

Nagyon régen, amikor már alig értek sárkányok a földön, élt boldogan közöttük egy rendkívül félelmetes sárkány, aki egy csodálatos kislány hatására megbánta korábbi gonosz tettei. Mélységes megbánásában és szomorúságában egyszer csak azt kívánta, hogy bárcsak elnyelné a föld. 

Nemsokára a föld megnyílt és a sárkány a mélységes mélybe zuhant. Ez a mély hasadék később aztán meleg vizű tóvá duzzadt. A víz rendkívüli gyógyítóerejét az emberek a legenda szerint ennek a korábbi gonosz tetteit  megbánó hévízi sárkánynak köszönhetik. 

4. A hévízi Véderdő 

A Hévízi-tót egy csodálatos és hatalmas véderdő veszi körül. A 38,5 méter mély és 4,4 hektár kiterjedésű Hévízi-tó a világ legnagyobb valóban gyógyító erejű meleg vizű, természetes medrű tava. 

A Hévízi-tó vízhozama olyan jelentős, hogy a tó vize 3 naponta teljesen kicserélődik. A víz hőmérséklete nyáron 35-38 celsius fok, de télen sem hűl 25-26 celsius fok alá. 

A Hévízi-tó vizét azonban teljesen egészében meg kell védeni a kihűléstől, időjárási tényezőktől, kedvezőtlen környezeti hatásoktól, portól, széltől, viharoktól. Ennek elősegítése érdekében egy közel 50 hektáros véderdő veszi körül a világon egyedülálló Hévízi-tavat. 

Ezen hévízi telepített erdő rendkívül gazdag flórával és faunával rendelkezik. Egyik különös jellegzetessége a mocsári ciprus, mely lombhullató és nagyon szép vörös tűlevele van ősszel. 

A hévízi véderdőnek rendkívül gazdag az élővilága, valamint állatvilága is. Él itt dévér keszeg, aprópikkelyű compó, kárász, kisvöcsök, virágbogár, sün, szitakötő, sün, mókus, róka, szarvas, vaddisznó. 

5. Hévíz Patak

A hévízi-tó világon egyedülálló gyógyvize a Hévíz Patakon keresztül távozik. A tó és a patak vize kristálytiszta gyógyvíz, mert a hévízi-tó vize három naponta teljesen kicserélődik, így mindkettő nagyon kedvelt kiránduló ás fürdőzőhely is egyben. A Hévíz Patak másik népies elnevezése a Hévízi kifolyó vagy harmadik nevén a Hévíz Csatorna. 

A magyar ősi legenda szerint András király idejében a László hercegnek három próbát kellett kiállnia, hogy elnyerje a csodálatos Tünde kezét, aki történetesen András magyar király szépséges lánya volt. A legenda szerint a legutolsó próbatétele az volt, hogy a Hévízi-tóba olyan rózsát ültessen, amely a vízben él és virágzik. 

A királyfi sikeresen oldotta meg a harmadik különleges feladatot is. László arra kérte Tündét, hogy egy hónapig, 30 napig ne nézzen a tóra. A 31. napon Tünde kinézett az ablakon és csodálkozva látta, hogy a csodálatos zöld levelek mellett több ezer piros virág ringatózik a víz felszínén. A királyfi így a harmadik próbát is sikeresen teljesítette és így elnyerte Tünde királylány kezét. 

6. A hévízi Kék templom

A hévízi Kék templom másik neve a Szentlélek Római Katolikus Templom. Hévíz legnagyobb temploma, mintegy ezer főt is képes befogadni. A hét rendkívüli tornya a szentlélek 7 ajándékának szimbóluma, az ablakai pedig festett üvegablakok, melyek egyébként egy-egy család adományából készültek. 

Közvetlenül a templom előtt Gár Gregor Az Angyal című alkotása tekinthető meg. A fellegekbe szálló angyal egy üveggömbön áll, mely egyébként magát a földet jelképezi. Az angyal alakja a küzdelmet és az értékek egyértelmű védelmét is szimbolizálja. 

A templom 1996-1999 között épült. Bencsik Pál hévízi plébános építette, Bocskai János építészmérnök tervei alapján. A templom két új harangját  Gombos Miklós őrbottyáni harangöntő mester öntötte. A templom méretéből adódóan bazilikának is nevezhető. Stílusára egyaránt jellemzőek a régi gótikus stílusjegyek és a modern építészet elemei is. 

7. Hévíz Városháza és a harangjáték

A magyar történelem során első ízben 1328-ban tesznek említést Hévízről. A hely azonban gróf I. Festetics György munkájának köszönhetően kezdet fürdőhellyé és igazán elismert fürdőhellyé válni. 

Hévíz fiatal város, hiszen 1992-ben avatták várossá. A Városháza tér jobb oldalán található nő szobor ennek az emlékét őrzi és kezében a város oklevelét tartja. 

Az első magyar űrhajós Farkas Bertalan is jelen volt a városháza alapkövének lerakásánál. Közvetlenül a hévízi városháza főbejárata felett egy összesen 18 harangból álló harangjáték hallható kedves kis figurákkal naponta összesen háromszor. Minden nap 12:05, 16:05 és 21:05 órakor. 

Egy nagyon régi hévízi legenda szerint a környéken lakó népek között elterjedt egy legenda, hogy mélyen a földben kincs rejtőzik ezen a hévízi környéken. 

Ennek hírére a környék összes lakosa elkezdett ásni, aminek következtében meleg vizű forrás tört fel a mélyből. Ez a környéken lakó embereket annyire meglepte, hogy hirtelen felkiáltottak, hogy embeker “Hé, víz!” Így lett ennek a csodálatos településnek a neve Hévíz. A lakók valóban kincset találtak. 

8. Hévízi játszóterek

Hévíz kiválóan felszerelt játszóterekkel rendelkezik, amelyek szabadon, ingyenesen és egész évben látogathatók. A hévízi játszóterek a nyári hőségben is nagyon kedveltek a gyermekek és szülők körében, mert nagyon sok növény és fa gondoskodik a kellemes árnyékról és tiszta levegőről. 

A játszóterek egy részén ivókút is található. Pihenőpadok, rugós játékok, lengőhinta, bölcsőhinta , mérleghinta, libikóka, mászófal, mászóka, alagút, forgó és még sok minden más fantasztikus gyerekjáték is megtalálható a hévízi játszóterek. A játszóterek között kellemes, csendes és nyugodt sétákat lehet tenni Hévíz városában. 

Különösen kedvelt nyáron a Sugár utcai játszótér, hiszen itt minden megtalálható, ami a gyermekeknek szükséges egy felhőtlen és boldog játékhoz. Nagyon gazdag növényvilága pedig gondoskodik a tiszta levegőről és a nyári nagy melegben a hűvös árnyékról. 

9. Hévízi sportpályák

Hévíz város méretéhez képest nagyon sok és új sportpálya található. Számos labdajáték játszható Hévízen, úgy, mint futball, kosárlabda, kézilabda, tenisz és még nagyon sok más egyéb játék. 

Kirándulásra is remek lehetőség van a sport előtt vagy után. Az Országos Kéktúra útvonal ugyanis Hévíz város területén húzódik keresztül. Az útvonal Hévízt köti össze a közvetlen közelben fekvő Keszthellyel. 

Ez az egyedülálló, vadregényes, rendkívüli turistaút megközelítőleg 6 km hosszú. A táv 1,5 óra alatt is teljesíthető. Nagyon sok kerékpárút is található Hévízen és közelében, egészen a csodálatos Balatonig. Kiváló sportolási lehetőségek vannak Hévízen, Keszthelyen és környékén. Lehet lovagolni, gokartozni, kenuzni, jetski-zni, golfozni, tekézni is. 

Feltétlenül említést érdemel, hogy a Hévízt, Keszthellyel összekötő kerékpár út az ország egyig talán legszebb és legkülönlegesebb természetvédelmi területén halad végig, ahol a magyarországi erdőkben megtalálható összes elragadó élőlénnyel bármikor találkozhatunk. 

Őzikék, vadkacsák, harkályok, vaddisznók, rókák, szarvasbogarak, őzek és még megannyi már állat halad keresztül a kerékpárúton, így bármikor mesebeli látványban lehet részünk.