https://hevizszallas.com

Legendás látnivalók Hévízen

Legendás, történelmi látnivalók Hévízen

A hévízi-tó tündére

A hévízi-tó bejárata és a kórház között található közvetlenül a Tó tündére szobor. A tündér jobb kezén Hévíz Város címere nyugszik, bal oldalán pedig a kerub alakja látható, melynek alapvető feladat, hogy megóvja és távol tartsa az ártó szándékú, gonosz szellemeket a tótól. 

A legenda szerint minden gyógyító természeti csoda mögött egy tündér áll. A legenda szerint ugyanis, ha a földön igazi szeretet lakozik, akkor ennek hatására a tündérek felszínre jönnek és a hévízi-tó felett táncot járnak. Azonban ezt a rendkívüli táncot csak olyan emberek láthatják, akiknek szeretet lakozik a szívében. 

A régi legenda szerint, nagyon régen, Csobánc várkapitánya beleszeretett az ellenséges Tátika várparancsnok lányába, akit sokszor látott a várbástyákon könyökölni.  Egyszer egy szép napon el is ment megküzdeni a lány kezéért. Miután megküzdött érte, csak ezután derült ki, hogy a lány mindkét lábára béna. 

Egy öreg, ám bölcs vénasszony javaslatára Hévízre költöztek és közvetlenül a tó mellett építettek maguknak házat, így biztosítva a csodálatos gyógyulás lehetőséget az újdonsült feleségnek. Csak pár hét kellett hozzá és a béna lábak már meg is gyógyultak a hévízi-tó varázslatos vizétől. A szerelmesek ezután pedig boldogan éltek míg meg nem haltak. 

2. A védelmező kerubok

A Hévíz-Tófürdő nyugati bejáratát két régi, legendás kerub őrzi. Ezen kerubok a 19 században készültek a Festetics család megbízásából. A különleges kerub a oroszlán és sas keverékéből összegyúrt sárkány, amely Hévíz város hivatalos címerében is megtalálható. 

A kerubok már az ókori mitológiában is gyakran előfordultak. Legfőbb feladatuk, hogy az ártó és szellemeket távol tartsák. Az ókorban királyi paloták és templomok kapujába helyezték őket. 

A hévízi legenda szerint, ha olyan ember sétál el a kerubok között, akinek nincsen szerelem a szívében, akkor a kerubok megszólalnak és különös hangot hallatnak. 

A kerubok az ábrahámi vallások alapján mennyei lények. A zsidó apologetikában azon belül is a legmagasabb szinten állnak. A biblia szerint Isten közvetlen környezetét alkotják. A genezis alapján ők őrizték az Édenkertet is. 

Az iszlám vallásban a kerubok az istenséghez legközelebb eső igazi és jóságos  angyalok. Az iszmáilitáknál összesen hét kerub van, amelyek megfelelnek a keresztény hét arkangyallal. 

A hévízi Ivókút

Hévízen a Hévíz Városi Könyvtá mellett helyezkedik el Hévíz legnagyobb termál ivókútja. Ez a különlegesen gyógyhatású víz nemcsak fürdőként használva, hanem italként fogyasztva is gyógyító hatással bír a különböző mozgásszervi betegségekre és panaszokra, különösen a reumára. 

Vesekő megelőzésére is kiválóan alkalmas. Az iszap és a fürdőzés pedig a különféle bőrbetegségeket is eredményesen gyógyítja. A hévízi ivókúthoz egy különleges legenda is kapcsolódik, amely a következő. 

Nagyon régen, amikor már alig értek sárkányok a földön, élt boldogan közöttük egy rendkívül félelmetes sárkány, aki egy csodálatos kislány hatására megbánta korábbi gonosz tettei. Mélységes megbánásában és szomorúságában egyszer csak azt kívánta, hogy bárcsak elnyelné a föld. 

Nemsokára a föld megnyílt és a sárkány a mélységes mélybe zuhant. Ez a mély hasadék később aztán meleg vizű tóvá duzzadt. A víz rendkívüli gyógyítóerejét az emberek a legenda szerint ennek a korábbi gonosz tetteit  megbánó hévízi sárkánynak köszönhetik. 


Véderdő 

A Hévízi-tót egy csodálatos és hatalmas véderdő veszi körül. A 38,5 méter mély és 4,4 hektár kiterjedésű Hévízi-tó a világ legnagyobb valóban gyógyító erejű meleg vizű, természetes medrű tava. 

A Hévízi-tó vízhozama olyan jelentős, hogy a tó vize 3 naponta teljesen kicserélődik. A víz hőmérséklete nyáron 35-38 celsius fok, de télen sem hűl 25-26 celsius fok alá. 

A Hévízi-tó vizét azonban teljesen egészében meg kell védeni a kihűléstől, időjárási tényezőktől, kedvezőtlen környezeti hatásoktól, portól, széltől, viharoktól. Ennek elősegítése érdekében egy közel 50 hektáros véderdő veszi körül a világon egyedülálló Hévízi-tavat. 

Ezen hévízi telepített erdő rendkívül gazdag flórával és faunával rendelkezik. Egyik különös jellegzetessége a mocsári ciprus, mely lombhullató és nagyon szép vörös tűlevele van ősszel. 

A hévízi véderdőnek rendkívül gazdag az élővilága, valamint állatvilága is. Él itt dévér keszeg, aprópikkelyű compó, kárász, kisvöcsök, virágbogár, sün, szitakötő, sün, mókus, róka, szarvas, vaddisznó. 


Lorabel Apartmanház Hévíz

FREE
VIEW